Madame Tussauds Bangkok

Assalamualaikum!

Dengan jemputan Tourism Authority of Thailand, (Thank you K. Noor and Apple!), illa berpeluang pegi tengok sendiri muzium lilin yang tersangatlah femes iaitu Madame Tussauds Wax Museum.

Wax museum ini bukanlah muzium yang menempatkan perlbagai jenis lilin, tapi dekat sini terdapat banyak patung lilin menyerupai ahli sejarah, ahli sains, artis, ahli sukan dan banyakkkkk lagi. 

Nama Madame Tussauds ni sebenarnya berasal dari Marie Tussauds, iaitu seorang pematung lilin yang pertama kali mendirikan muzium lilin ni.



Dia Asia, Bangkok adalah salah satu tempat yang ada muzium terkemuka ni. Jadi, jom tengok apa benda yang ada dalam Madame Tussauds ni sebenarnya.



Madame Tussauds Bangkok terletak di Tingkat 6 Siam Discovery, Pathumwan. Harga masuk biasa untuk dewasa adalah 850 baht dan kanak-kanak 650baht. Tapi tapi tapi, kalau beli online boleh dapat harga laaaagi murah hingga 20%.

Jadi, kalau nak jimat, boleh beli online dekat laman web dia. Sini E-Ticket


Oke. Habis pasal tiket. 

 Apa yang penting, korang memang boleh sentuh ke, peluk ke nak bergambar ke. Memang dibenarkan. Jangan korang terajang patung tu dah le. 

Jom tengok gambar-gambar dalam Madame Tussauds ni.











Dalam tu jugak, macam biasa akan ada yang amik gambar kita, lepas tu nak keluar bleh claim gambar kalo nak. Dan, rege dia kalau yang macam ni 200baht saja. Jadi boleh la jadikan kenang-kenangan gittew.




Oke.

Jom ke Madame Tussauds Bangkok!




Address

Madame Tussauds, Siam Discovery, 6th Floor, 989 Rama 1 Road, Pathumwan, Bangkok 10330


By BTS SkyTrain

Madame Tussauds is a five minutes walk from BTS Siam station. BTS Siam station is right in the middle of the city and easy journey from anywhere in Bangkok.


By MRT

MRT Silom or Sukhumvit or Chatuchak Park station transfer to BTS Sky train; BTS Siam station (See By BTS)


By Bus

The following bus numbers travel to Madame Tussauds: 15, 16, 25 (Paknam-Thachang),40, ปอ.40, 48, 54, 73, 73ก, 79, 141, 159, 162, 183, 204, 501, 508.


By Car

Siam Center Car Park; Rama 1 Road, Siam Paragon entrance 2 and turn left to Siam Center car park.


By Taxi

Siam Discovery, 6th Floor, 989 Rama 1 Road, Pathumwan. Stopable in front of Siam Tower building.


Comments

Ixora Riana said…
Ni sama macam yg kat Hong Kong tu ke?
Illa Shanahila said…
Haah kak. Sama company :)
Ixora Riana said…
Ooo.. leh la plan pegi situ one day. Dekat sikit dari HK. huhu (berangan jelaa akak mampu.kui3)
Illa Shanahila said…
haa betul tu kak. bleh shopping kat bangkok skali. hohoho