Satu Hari Satu Malam di Taipei

Assalamualaikum!

Di Taiwan itu hari, illa hanya sempat duduk di Taipei satu hari dan satu malam je. Jadi dengan tergopoh gapahnya kami buat semua benda. Nasib baiklah ada Zues, our tour leader yang sangat sporting dan best bawak kami pusing satu Taipei




Hari pertama di Taipei, dah petang. Jadi Zues bawak kitaorang pergi Wu Fen Pu Shopping District. Tempat yang korang tak boleh terlepas kalau nak shopping dekat Taipei. Kebanyakan baju perempuan dekat sini hanyalah 100 dolar Taiwan je (lebih kurang 10 ringgit lebih) dan bukannya calan-calang tdhirt koyak gabak, tapi semua Made In Korea!

Kalau baju lelaki tu, mahal sikit. kena pandai pilih.

Wu Fen Pu adalah market terbesar di Taipei yang menjadi tumpuan para pembeli kalau nak shopping baju dengan harga yang tersangatlah murah.




Agak-agak dah malam sikit, kami gerak pulak ke Shilin Market. Kalau nak beli cenderamata macam fridge magnet, tshit I Love Taiwan ataupun keychain, dekat sinilah tempat dia. Tapi bagi illa harga dia mahal sikit. Nak-nak bila duit RM tengah jatuh ni harga mahal dia memang terasa.



Kalau nak datang sini, kena bersedialah untuk bersesak-sesak dengan ribuan pengunjung yang lain. Memanglah tersangat sesak! Kami naik teksi je dari Wu Fen Pu market tadi. Harga teksi dalam 300 dolar. jarak dia pun memang jauh sikit.




Habis shopping, jamu mata dan beli cenderamata, kami sempat jalan-jalan sikit sekitar hotel. Esok pagi dah kena check out dan Zues buat planning gila nak buat emergency shopping dekat Wu Fen Pu lagi sekali!



Esoknya, pukul 9 pagi lagi kami dah terpacak depan market yang sama dengan semalam. Tapi apa boleh buat, semua kedai tutup! Rupanya market ni hanya dibuka tengah hari sehingga lewat malam. Jadi kita orang terus buat pusingan ke Taipei 101.




Taipei 101 ni pernah jadi bangunan tertinggi di dunia sebelum dikalahkan oleh bangunan dekat Dubai. Illa perasan yang dekat Taipei ni tak banyak bangunan tinggi dan bangunan kedua tertinggi selepas Taipei 101 pun jauhhhhh sangat beza dia.



Sebabnya, dekat Taiwan memang selalu ada gegaran dan kebanyakannya tak nak bina bangunan tinggi sebab takut impak selepas gegaran. Lain pula dengan Taipei 101, bangunan ini direka dan dibina penuh dengan ciri-ciri tahan gegaran. Sebab itulah Taipei 101 tetap gagah berdiri.

Sebenarnya banyak lagi benda yang boleh explore dekat Taipei Belum lagi pergi taman bunga dia. Belum lagi sampai themepark dia, bandar kampung dan macam macam lagi. Oleh sebab sehari semalam aje yang sempat illa terjah, inipun dikira bolehlah dari tak jelajah langsung. 

Jadi kalau berminat nak explore Taiwan dengan cara Muslim Holiday, jom contact Zues. Tour Leader yang sangat best. 


Comments

Ixora Riana said…
Seronoknya dapat melawat negara orang.. Saya ni dalam Malaysia pun tak habis jelajah lagi. huhu
hikari hidayah said…
Ilah pi guna agensi or backpack n then amik tour guide...
Illa Shanahila said…
hikari hidayah
Ila p kerja kt sana. Sambil sambil tu berjalan sikit. ;)