Perth Trip Hari Keempat

Assalamualaikum dan hai!

Berbulan-bulan tak sambung apa aktiviti dekat Perth haritu, sekarang daku nak sambung. Hohoho.

Okay, post lepas daku dah cerita pasal sewa kereta. Jadi lepas sewa kereta mestilah kena ambik serius pasal tempat parking ye dok? Sebab katanya parking dekat dalam town memang mahal.

Yes.             

Memang mahal. Tapi... bila dah tahu cemana cara baca signboard parking yang ada merata-rata dekat bandar Perth ni, korang akan tahu yang tak semua masa parking adalah mahal.



Contohnya, kalau ikut signboard yang ini, sepanjang bahagian kiri signboard, Monday-Friday lepas pukul 4 petang  adalah FREE!

Saturday pulak Free parking bermula pukul 6 petang.

(MON-FRI hanya berbayar pada pukul 8am-4pm)
(SAT hanya berbayar pada pukul 8am-6pm)
(Yang SUN tu daku tak faham T_T)

Jadi nak selamat, korang parking malam je kat bandar sebab waktu malam selalunya memang tak kena bayar sampailah pukul 7 atau 8 pagi, bergantung pada signboard dekat situ.

Okeh?

So, hari keempat pepagi lagi bangun breakfast megi dan terus pecut ke Margaret River. Kami singgah beli topup internet sebab dah habis kuota (kongsi tiga orang, guna google maps lagik, memangla cepat habis. Tak tambah lagi dengan gambar insta ngan FB sepanjang masa! :’)

Sepanjang roadtrip ke margaret River, kita orang singgah di Busselton Jetty untuk lunch. Lunch tuh bukannya singgah kedai makan halal ke apa, singgah tepi pantai and makan roti tuna tu . huhuhu. Roti beli kat sini, tuna pulak bawak dari Malaysia. Kira kenyang jugaklah.

Lunch!

Busselton Jetty

Busselton Jetty

Busselton Jetty
Busselton Jetty


Lepas Busselton Jetty, korang kena ambik jalan caves road untuk lalu tempat lawa-lawa macam Leeuwin Naturaliste National park ni. Memang puas hati!

Caves Road


Laluan kami haritu adalah, Perth City – Busselton Jetty – Dunsborough – Yallingup – Margaret River – Hamelin Bay – Perth City



Laluan pergi kami ikut caves road (laluan bersebelahan laut dan dalam hutan. Korang kena lalu caves road ni siang sebab kalau malam akan gelap dan tak nampak apa) dan balik kami ikut highway (banyak kereta dan terang sikit plus ada stesen minyak dan kedai.)

Singgah bergambar, makan-makan, lepas ambik gambar lagi memang dekat sini permandangan dia MasyaAllah, cantik!

Leeuwin Naturaliste National & Yallingup






Driver sepanjang perjalanan kami, Niena & Maya. Kalau tak ada korang memang mereput la daku di bandar Perth





Sebelum sampai di bandar Margaret River, kami singgah dekat gua-gua yang ada tapi tak masuk sebab dah lewat. Nak masuk tak berbaloi sebab harga dekat seratus jugak, tapi kitorang ada dalam satu dua jam je. Jadi, cancel. Terus pergi bandar.




Sebenarnya, Margaret River adalah tempat winery, penanaman anggur untuk wine. Jadi kami tak singgah pun. Tengok dari dalam kereta je ladang anggur yang luas tu. Bukan satu, tapi banyakkkk. Memang sepanjang jalan di Margaret River tu penuh dengan ladang anggur yang cantik.

Tak puas berada di Margaret River, kami turun sikit ke Hamelin Bay, nak tengok dolphin dengan ikan pari besar katanya. Tapi takde! Makcik surf dekat sana siap cakap yang ikan pari tu ada ikut musim je. Bukan hari-hari dan dolphin memang jarang and almost tak ada! Kuciwaaaa daku.
 
Hamelin Bay

Kecewa tak dpat jumpa apa yang dicari di Hamelin Bay. Jom balik...

Hamelin Bay


Okay. Itu persinggahan terakhir dan kami terus ke stesen mintak berdekatan. jalan lebih 300km turun ke selatan baru isi minyak fulltank balik. Full tank AUD50 kongsi tiga tak de la tercekik sangat.

Sepanjang Highway balik ke Perth


Then, hampir maghrib, kami pecut balik naik ke Perth....

Bekal makanan dalam kereta? Kita orang beli buah, biskut Hup Seng, biskut Julie's peanut dan tuna. Itu je alas perut sepanjang jalan.

Nasihat di sini, baik korang bermalam satu malam di Margaret River sebab boleh turun lagi ke Albany. Situ banyak lagi tempat menarik.

Balik, tidur, kemas.
Esok nak check out dan pergi Pinnacles pulak. =)



Total Lost Hari Keempat

Minyak kereta fulltank AUD 50/3orang =16.67
Topup internet 3 gig AUD40/3orang = 13.33


= AUD 30

Comments