Perth Trip Hari Kelima

Hi!!! (Lambai2 tangan)

Siang malam siang malam, dah masuk hari kelima... Sedih bila ingatkan esok dah nak balik tapi berkobar kobar jugak nak balik sebab nak makan nasik! Lapau asyik makan megi je lima hari :’)

Makanan selama lima hari T_T

Dah check out dan bersedia untuk ke utagha Perth!


Okay. Hari ke lima, kami gerak ke utara Perth pulak. Dalam pukul tujuh lebih macam tu kitorang dan Emilie, roomate daku dekat dorm gerak ke Pinnacles untuk tengok batu-batu yang jadi sebutan tu. Emilie ni dari Cannes, France dan datang sesorang, jadi dia mintak nak tumpang ke sana sebab dekat Perth ni tak ada bas mini ke sana (setahu daku la. kot ada, aku tak pasti. Tapi rasanya memang tak de sebab kena pergi dengan kereta sendiri jugak).

Sebelum sampai pinnacles, kami lalu kawasan Lancelin, tempat main sand boarding tu. Tapi skip kejap sebab nak jejak Pinnacles dulu. Nanti balik baru singgah. Jarak The Pinnacles dari Perth City lebih kurang 100++ km tau. Jadi bertabahlah dalam kereta.

Nak ke sini korang kena hati-hati-hati sebab sepanjang laluan akan ada kanggaroo yang melintas dan bangkai kangaroo yang dah mati pun banyak. Sedih gila kot. Kat Malaysia takde kanggaru tau, sini senang-senang je dilanggar T_T.





Okey. Masuk ke tempat Pinnacles ni, kena bayar AUD12 untuk satu kereta. Korang boleh pilih nak jejalan kaki atau naik kereta. Mana-mana boleh. Oleh sebab dekat sini panas gila dan banyak lalat, kitorang pilih naik kereta je.



Kereta putih itulah kereta yang bawa kitorang jejalan kat sini


Pinnacles desert ni sebelah laut, jadi kalau tengah hari panas dia memang tak bergurau dah. panas sungguh. Tapi nasib baik angin dia sejuk, kira tahan sikitla. Lalat pulak memang degil nak mati, halau banyak kali pun datang jugak. Ye, lalat memang akan hurung korang walaupun korang dah mandi wangi-wangi. Tu memang hobi lalat dekat Pinnacles nih.


Tapi oleh sebab view cantik, daku dan yang lelain gagahkan jugak keluar dari kereta ambik gambar posing sana-sini. Serius cantik weh! Bukan hari-hari dapat view macam ni, takkan tak nak keluar dari kereta, kan?


Pinnacles Desert

Ye.. belakang tu laut! 




Habis jelajah The Pinnacles Desert, kami patah balik ke bawah ke Lancelin untuk sand boarding. Sampai sini korang kena cari kedai Lucky 7 untuk sewa board kedai lain pun boleh, tapi kena pusing-pusing dalam bandar Lancelin tu dulu.




Sewa board di kedai Lucky 7 AUD10 je tapi deposit dia sampai AUD50! Yang nih bila korang hantar board nanti dia bagi balik, jadi takde hal lah.





Parking dekat luar, kena jalan sikit untuk sampai kat bukit-bukit pasir tu


Sewa board dah, apa lagi, kita henjoyyy!



Dua tiga kali je larat panjat bukit dan turun. Panjat turun. Penat weh! Tinggi betul bukit pasir ni T_T. panjat lambat, turun seminit pun tak sampai. Hahaha. Tiga kali meluncur, dah. semua penat. Tapi serius, tempat ni memang lawa gila.
Semua tempat lawalah!

Ni la Emilie


Tinggi oi




Hantar board, makan kejap. Pastu balik Perth balik.

Sampai di bandar Perth, kami hantar Emilie dekat hostel dan kitorang gerak ke Masjid Perth. Dikatakan masjid ni masjid tertua dekat sini. Sebenarnya masjid ni belakang hostel kami je, tapi sebabkan sibuk pergi sana sini, hari ni baru sempat datang.

Majid Perth


Selesai solat asar, kami gerak ke Malaga, nak sambung shopping dekat Megabes Store. Brother tu memang sporting sebab ada beberapa barang nak tukar pun dia okay. Pergi Megabes, sambung shopping cenderahati dan tukar barang, kami stop makan dekat Mc Donals halal dekat area situ.

Nama McD ni adalah Ballajura, Malaga. Korang boleh nampak tanda halal dekat pintu.
Makan. Sembang. Makan. Tapau, dekat pukul satu pagi barulah kitorang gerak ke airport. Malam ni plan tidur kat airport je sebab pepagi alam dah kena boarding. Jadi kitorang bungkus burger MC D yang paling murah, (Chicken Burger AUD2.50) banyak-banyak dan gerak ke airport.



Takde la banyak mana pun, tiga bijik je. kehkehkeh. Sebab kat airport nanti memang susahlah nak dapat makanan halal.

Kebetulan waktu kami pergi itu hari airport tengah renovate. Bilik mandi takde (Atau tak jumpa), kami mandi dekat toilet je.

Tempat tidur pun terhad, jadi kami duduk-duduk je sampailah dekat pukul 5 pagi, diorang panggil boarding. Rabak gak lah mata masa tu. Tapi takpe, demi pengalaman. Heh.

Habislah perjalanan kami di Perth. Kalau boleh ulang lagi, daku nak sangat pergi bermalam dekat Margaret River dan lalu Caves Road dan Yallingup Beach Road lagik. Lawa wehhh. Rugi tak lama-lama dekat situ.... T_T

Oke takpe. Nanti InsyaAllah boleh pergi lagi. Janji kena ada kawan yang pandai drive sebab daku tak reti. Hohoho.


Untuk hari kelima

Pinnacles = AUD12 (satu kereta)
Rent a board for SandBoarding (deposit AUD50 akan dipulang balik lepas hantar) = AUD10
Minyak AUD40/3orang = 13.33
Shopping Megabes = 30+-
MC donalds halal di Malaga 25/3orang = 8.33
=AUD 73.66

Total yang penting = AUD 407.27
Plus minus makanan, jajan, air yang beli. Dah lupa sebab share.
Kalau ikut currency sekarang, AUD 407.27 = MYR 1224.73

Tambah flight ticket, total semua dalam RM 1700 plus minus. Jimat, kan? Selamat melancong!

Bye!

Comments

Anonymous said…
Nice travelog..
☺️
e.k pram said…
Wah, seru nih seluncuran d padang pasir putih :)
Madam CN said…
Memang best Perth ni...kami pun baru balik,teringat-ingat..