Toucheng Leisure Farm, Taiwan

Assalamualaikum!

Bagi yang rasa percutian ke Taiwan susah nak cari makanan halal, ada salah. Sebenarnya di Taiwan lebih 60k penduduk adalah beragama Islam. Dekat bandar Taipei sendiri dah banyak restoran muslim yang korang boleh pegi. 

Jadi, kalau nak kata dekat Taiwan susah nak cari makanan halal, jawapannya tak susah pun.

Untuk percutian kali ini, kami dibawa menjelajah sisi lain percutian yang sesuai unti keluarga dan mereka yang mencari ketenangan dari hiruk pikuk (nampak tak ayat novelis. kehkeh ) kota.



Taiwan memperkenalkan percutian Muslim Friendly di Taiwan Leisure dimana ada tujuh farm yang mengamalkan sistem muslim friendly bagi memudahkan pelancong yang beragama Islam bercuti di sini. Tambah pula, kesemua restoran, dewan makan dan dapur di setiap leisure farm yang mengamalkan konsep muslim friendly ini telah diluluskan oleh The Chinese Muslim Association. 

Salah satunya adalah, di Toucheng Leisure Farm. 



Toucheng Leisure farm ni terletak dekat Yilan County. Kalau dengan kereta ambil masa lebih kurang satu jam setengah dari Airport Taoyuan, Taiwan.



Berlainan dengan percutian yang hanya fokus pada bangunan bersejarah ataupun bandar di negara tersebut, leisure farm lebih fokuskan aktiviti bersama keluarga ataupun kawan-kawan dengan cara semulajadi.

Apa yang lebih penting, di setiap bilik terdapat penanda arah kiblat dan waktu solat untuk pelancong muslim. 





Toucheng Leisure Farm mengamalkan tema kehidupan seharian di kawasan pedalaman yang menyediakan pelbagai aktiviti untuk pelancong temasuklah farm tour di ladang edible landscape (hampir semua yang korang tengok, boleh makan!).


Jom tengok hijaunya edible landscape ni. Kalau boleh teka apa nama tumbuhan di bawah, terer =)






Morning walk yang sangat nyaman. 


Satu apa pun tak faham


Rama-rama yang baru keluar dari kepompong. Baru nak tengok dunia.


Ada juga aktiviti DIY painting tshirt atau green bag, DIY sky lantern, night walk dan banyakkkk lagi.


Antara DIY yang ada. Conteng-conteng. Boleh jugak petik berry dari tepi jalan je. 


Gigih DIY sky lantern di malam hari.

Teruja tengok yang sendiri buat terbang O_O

Lain-lain leisure farm di Taiwan akan dicerita dalam post seterusnya. 



Thank you

Zues daripada Apple Muslim Holiday
+60123041020
(Tour Leader yang tersangat terbaik setakat ini)
www.appleholiday.com
(Untuk muslim tour ke Taiwan, jom contact Zues =)


Leo & Shinny
Taiwan Muslim Leisure Farms Development Association
www.taiwanfarm.org.tw


Toucheng Leisure Farm
No 125 Gengxin Rd., Toucheng Tounship, Yilan County
+886-3-9772222



Comments

Afieq said…
Thanks sebab share post yang penuh dengan maklumat ni. Kalau ada rasa nak pergi ke Taiwan ni semula, feel free untuk hubungi kami melalui link ni. http://www.pakej-percutian.com.my/negara/pakej-percutian-ke-taiwan/