Cuti-cuti Jeju-Seoul Day 2

Hari kedua!

Selesai je sarapan, kami dah gerak untuk ikut tentatif hari ni. Awal-awal lagi Kina and the gang dah tunggu dekat bawah. Bukan nak bias lah, tapi ikut trip Kina ni memang best. Dilayan macam puteri je. Naik transport pun selesa.

Gunung Hallasan


Okay. Asalnya nak ke pantai, tapi bila keluar je dari kawasan hotel, dari jauh nampak puncak Gunung Hallasan dah bersalji. Bulan November, sepatutnya trip musim luruh tapi dah ada salji! Excited bukan main lagi kitaorang.

Kina terus tukar tentatif. Pergi ke Gunung Hallasan dulu. Sampai dekat sana memang merasa lah juga tengok sajli. Kesian daku yang tak pernah pegang ni, memang jakun tengok salji memutih dekat sepanjang jalan nak ke kaki gunung. 




Alhamdulillah, pergi trip autumn, dapat winter sama. Berjaya jugak buat snowman walau tak sempurna mana. Hihi.





Turun dari kaki Gunung Hallasan, kami singgah dekat 1100 Road ni. Ada macam taman untuk jalan-jalan. Permandangan dekat sini memang lawa gila. Air yang mengalir dah beku sikit, dan batu-batu hitam yang terdampar dekat tengah-tengah taman tu rupanya dari batu lava gunung berapi yang meletus bertahun-tahun dulu.









Jusangjeolli Cliff

Turun dari Gunung Hallasan, Kina bawa kami ke Jusangjeolli Cliff. Dekat sini, benda paling magis berlaku. Keh keh keh. Magis tu tak lah magis sangat tapiiiii

tiba-tiba jumpa Ha Ha Running Man!




Gila tak excited?? Pergi Korea memang langsung tak fikir pun nak jumpa retis tapi tiba-tiba je boleh terserempak dekat Jusangjeolli Cliff ni. Memang rasa bertuahnyaaaa nampak Ha Ha depan mata.

Cantik, kan cliff ni. Batu-batu hitam dekat tebing laut ni pun terbentuk secara semulajadi. Bila gabung dengan air laut yang membiru, view dia memang pergh!


Cheonjeyon Waterfalls

Jumpa salji, dah. Jumpa Ha Ha, dah. Jadi kami gerak pulak ke Cheonjeyon waterfalls ni. Ada tiga air terjun, tapi kami pergi dua je. Lagi satu kena panjat tangga dan jalan jauh. Oleh sebab dah penat, kami tak pergi pun. 




Tapi,,, walau tengok dua je, view air terjun dekat sini memang superb. Terngoklah air dia tu. Rasa nak menyelam je, tapi tak boleh. Dalam oii. Plus, dia orang nak jaga kebersihan air terjun ni, jadi memang dilarang mandi.



Mana air terjun? Haa... magisnya lagi sekali, air terjun ni akan turun bila waktu hujan lebat je. 


Yongmeori Coast

Lunch

Lepas lunch dekat restoran seafood berdekatan, kami terus ke Yongmeori Coast. Yongmeori Coast ni berhampiran dengan laut dan angin dia memang kaw-kaw kuat plus sejuk. Uniknya dekat sini, corak-corak batu yang terhasil dekat sini merupakan hakisan laut yang terjadi beribu tahun dulu. 




Bayangkanlah, dulu paras air laut dekat atas tu dan sekarang air laut dah surut sampai tahap yang sekarang. Best jugak menyusuri jalan dekat tebing ni. Boleh tengok local yang menjual abalone, timun laut dan banyak lagi dekat tepi laut. Yang makan mentah-mentah dekat situ pun ada.







Team satu trip yang awesome!


Kebun Oren

Haa... siapa tengok My Girl? Inilah dia lebih kurang kebun oren yang Yoo Rin curi dan jual tu. Best! Kebun ni besar dan buah-buah oren dia memang banyak. Memang manis je semua. Patutlah oren dari Jeju ni popular dekat Korea.


Itu je. Balik malam tu, kami singgah kedai pizza. Entah apa jenis yang Kina pesan, kami makan je. Best gila dapat makan pizza besar macam ni. Sedap pun sedap. Memang boleh kenyang sampai pagi!



Okay, itulah lebih kurang perjalanan hari kedua dekat Jeju. Tak sabar rasanya nak tengok bahagian Jeju yang lain pulak. Jeju ni besar empat kali ganda dari Seoul, jadi kalau nak pusing satu hari memang tak sempat.

Jom tengok ke mana pulak Kina nak bawa kami esok!



*Video hari kedua*


Comments